Dijabetes

Prolećni meni ZA DIJABETIČARE

dijabetes

RECEPTI ZA CELU NEDELJU

Piše: Dr Vlade Veličković

PONEDELJAK

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
 Doručak (427 kCal)
Pita sa zeljem (1 porcija)
Kiselo mleko (1 čaša)
 305
 122
 7h  27%
 Užina I (51 kCal) Jabuka 100g
51
 10h  3%
 Ručak (506 kCal) Čorba od zelja (1 tanjir)
Špageti “Bolonjeze” (1 porcija)
 113
 393
 13h  32%
 Užina II (129 kCal)
Sendvič:
crni hleb 30g
kajmak, 2 kašičice, 12g
paradajz, jedan, 100g
67
45
17
 16h  8%
 Večera (421 kCal)
Jetra goveđa 80g
Projino brašno, 1 kašika, 15g
Mladi sir 50g
Crni hleb, 1 kriška, 50g
Mladi crni luk 100g
132
55
87
112
35
 19h  26%
 Obrok pred spavanje (51 kCal) Jedna jabuka 100g 51  22h  4%
UKUPNO    1585    100%

 

PITA SA ZELJEM 10 porcija

Potrebno je: 500g tanjih kora za pitu, 800g zelja (spanać), 1 glavica (100g) crnog luka, 100g praziluka, 400g mladog polumasnog sira, 4 jajeta, 4 kašičice ulja, 4 kašičice (24g) kajmaka.

Priprema: očistite zelje (ili spanać) i kratko ga prokuvajte u slanoj vodi. Izvadite ga i ocedite. Propržite sitno iseckan praziluk i luk, pa dodajte iseckan spanać u luk. Izdrobite sir i izmešajte sa jajima i kajmakom. Na kore ravnomerno ređajte nadev od sira i spanaća. Kore uvijte u rolnu, malo podmažite pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 45 minuta. 

Jedna porcija (1/10 pleha) = 305 kCal

ČORBA OD ZELJA (4 porcije)

Potrebno je: 200g zelja, 200g (2 srednja) krompira, 1 jaje, 2 kašičice ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica mlevene crvene paprike, so, 1,2l vode.

Priprema: u 1,2 litra vode skuvajte dva krompira. Kada su krompiri skuvani, izvadite ih i u istu vodu stavite očišćeno i iseckano zelje. Kratko kuvajte pa dodajte izgnječen krompir i kuvajte još petnaestak minuta. Dodajte jaje razmućeno u malo hladne vode (da se ne bi pravile gromuljice). Na kraju, u kipuću čorbu dodajte zapršku od brašna i mlevene crvene paprike. 

Jedna porcija (tanjir) = 113 kCal 

ŠPAGETI BOLONJEZE (4 porcije)

Potrebno je: 200g špageta, 250g posnog goveđeg mlevenog mesa, 100g (1 glavica) crnog luka, 200g (2 kom.) paradajza, 100ml crnog vina (1 čaša), 2 kašike (30ml) maslinovog ulja, 4-6 čenova belog luka, 4 kašičice parmezana, 1 kašičica peršuna, so.

Priprema: propržite na maslinovom ulju iseckan crni luk (5 do 6 minuta) i dodajte mleveno meso i iseckan beli luk. Kad je meso napola prženo (posle desetak minuta), dodajte vino, oljušten i sitno iseckan paradajz i sitno iseckan peršun. Zagrejte do ključanja, a zatim pustite da se tiho krčka i posolite po ukusu (ne mnogo). Špagete skuvajte u slanoj ključaloj vodi (staviti više vode), a petnaestak minuta pred serviranje,ocedite. Oceđene špagete servirajte u tanjir, prelijte preko sos od paradajza i mesa i pospite po vrhu kašičicu parmezana. 

Jedna porcija (tanjir) = 393 kCal 

PEČENA CRNA DŽIGERICA (1 obrok)

Potrebno je: 80g goveđe džigerice, 1 kašika projinog brašna, 50g mlađeg sira, 50g (kriška) hleba, 1 veza mladog luka.

Priprema: isecite džigericu na šnicle, malo posolite, uvaljajte u brašno i ispecite na roštilju (može i u foliji, ako nemate roštilj). Služiti sa prepečenim crnim hlebom i mladim sirom.

Napomena: jetra, a i ostale iznutrice, imaju mnogo holesterola, ali povremen unos crne džigerice i odgovarajuća količina, neće škoditi, jer bogatstvo gvožđem, cinkom, bakrom, selenom, vitaminima A, C, D i vitaminima B grupe, u svakom slučaju preporučuju i dozvoljavaju da crnu džigericu povremeno u propisanim količinama ubacimo u ishranu.

Jedna porcija (tanjir) = 421 kCal 

UTORAK

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (427 kCal)
Hleb crni 60g
Paradajz sok, 1 čaša, 200ml
Pileća viršla, 1 kom., 60g
Mladi sir 80g
Mladi luk – 3 struka, 50g
134
25
155
140
18
 7h  26%
Užina I (177 kCal)
Jagode, 1 čaša, 150g
Jogurt, 1 čaša, 200ml
55
122
 10h  10%
Ručak (598 kCal)
Čorba od kopriva, jedan tanjir
Jagnjeća kapama sa koprivama 1 tanjir
Crni hleb, dva tanja parčeta, 50g
Kiselo mleko, 1/2 čaše, 50ml

128

328
112
30
 13h  33%
Užina II (98 kCal) Trešnje, 1 šolja, 150g

98

 16h  5%
Večera (417 kCal)
Jagnjetina od ručka 100g
Crni hleb, 2 parčeta, 80g
Salata:
1 kašičica ulja
3 struka mladog luka 50g
veza rotkvica 70g
1 kašičica vinskog sirćeta, so
166
178
 
45
18
 
10
 19h  23%
Obrok pred spavanje (51 kCal) Jedna jabuka 100g

51

 22h  3%
UKUPNO    1813    100%

 

ČORBA OD KOPRIVA (4 tanjira)

Potrebno je: 400g koprive, 1l vode, 1 jaje, šoljica mleka, 50ml kocke za supu, so, biljni začin, 400g krompira.

Priprema: 400g mladih kopriva poparite na kratko vrelom vodom, ocedite, narendajte krompir i stavite da se kuva u loncu. Dodajte kocku za supu. Pri kraju razmutite jaje u šoljici mleka i jednoj šolji vode iz supe. Polako sipajte u kipuću supu, mešajući. Služite toplo, začinjeno kašikom pavlake.           

Jedna porcija (tanjir) = 128 kCal 

JAGNJEĆA KAPAMA SA KOPRIVAMA (4 porcije)

Potrebno je: 480g jagnjećeg mesa, 600g mlade koprive, 200g (4-6 strukova) mladog luka, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica mlevene crvene paprike, so, biber, 2 čena belog luka.       

Priprema: mladu koprivu očistite, poparite ključalom vodom i ocedite. Mladi luk očistite, operite i iseckajte na štapiće, dužine oko 2 cm. Jagnjeće meso iseckajte na osam jednakih komada i prodinstajte u velikom dubokom tiganju. Pri kraju dodajte seckani mladi luk, mlevenu crvenu papriku i iseckane koprive (neko ih i ne secka, već onako cele, oceđene doda u tiganj). Dinstajte dok omekšaju. Dodajte izgnječen ili iseckan beli luk pri kraju dinstanja. Kapama treba da bude gušća, iako se kuva, pa pri kraju možete dodati šoljicu od kafe mleka u kojoj ste razmutili jednu kašiku brašna.

Služite uz crni hleb i kiselo mleko. 

Jedna porcija (1/4 jela) = 328 kCal 

SREDA

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (382 kCal)
Raženi hleb 60g
Pileće belo meso 50g
Mladi sir 80g
Krastavac 100g
Zelene maslinke, 5 kom.
152
58
140
10
22
 7h  22%
Užina I (254 kCal)
kifla od integralnog brašna 50g
mladi sir 50g
rotkvice 50g
maslinovo ulje 1 kašičica
peršunov list, 1 kašičica
115
87
7
45
 10h  15%
Ručak (640 kCal)
Čorba od paradajza, 1 tanjir
Raženi hleb, tanje parče, 30g
Kapama od mladog luka, 1 porcija
Kiselo mleko, 1/2 čaše, 100ml
Jagode 100g
100
76
367
 
60
37
 13h  36%
Užina II (55 kCal) Jagode 150g

55

 16h  3%
Večera (365 kCal)
Bareni oslić sa spanaćem:
oslić 100g
krompir 200g
spanać 100g
maslinovo ulje, 2 kašike, 10ml
beli luk, 2 čena
paradajz sok, 1 čaša, 200ml
so
 
71
160
20
90
 
24
 19h  21%
Obrok pred spavanje (51 kCal) Jedna jabuka 100g 51  22h  3%
UKUPNO    1747    100%

 

ČORBA OD PARADAJZA (4 tanjira)

Potrebno je: 2 čaše sosa od paradajza, 1l vode, 1 kašika ulja, 1 kašika heljdinog brašna, 4 kašike (40g) rezanaca za supu.

Priprema: u tiganj stavite ulje, propržite brašno da blago porumeni uz mešanje - da ne bi imalo gromuljica, sipajte sos od paradajza, dolijte litar vode i kuvajte na jakoj vatri dok provri, a kad provri kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Rezance posebno kuvajte, pa na pola kuvanja dodajte u čorbu. 

Jedan tanjir (1/4 čorbe) = 100 kCal 

KAPAMA OD MLADOG LUKA (4 tanjira)

Potrebno je: 400g mladog luka, 300g krompira, 4 kašike pirinča, 300g posnog junećeg mlevenog mesa, 1 kašika maslaca, 1 čaša paradajz pirea, 2 kašičice mlevene crvene paprike, 1 kašika peršunovog lista, 1 k ašičica sveže nane, so, 1 kašičica brašna.

Priprema: u tiganju propržite mleveno meso na maslacu zajedno sa pirinčem. U šerpu ređajte naizmenično red oljuštenih i izrendanih krompira, red sitno seckanog mladog luka i mlevenog mesa sa pirinčem. Razmutite kašičicu brašna sa malo vode i paradajz pirea, pa time prelijte kapamu. Između redova koje slažete posipajte pomalo mlevene crvene paprike, peršuna i nane. Nalijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri. Zapecite u rerni. Služite sa kiselim mlekom i crnim hlebom.             

Jedna porcija (tanjir) = 367 kCal 

BARENI OSLIĆ SA BLITVOM (1 tanjir)

Potrebno je: 100g oslića, 200g krompira, 100g spanaća (blitve), 2 kašičice maslinovog ulja, 2 čena belog luka, so, 200g (1 čaša) soka od paradajza.

Priprema: spanać (blitvu) očistite od srednjih žilica, properite i kratko izblanširajte (prokuvajte), nekoliko minuta. Ocedite i začinite maslinovim uljem i belim lukom i malo posolite. Oslić obarite, a obareni krompir iseckajte na veće kocke i pomešajte sa spanaćem (blitvom). Služite sa sokom od paradajza. 

Jedna porcija (tanjir) = 365 kCal 

ČETVRTAK

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (363 kCal)
Kiselo mleko 200ml
Ovsene pahuljice 25g
Ječmene pahuljice 25g
Mandarine, 2 manje, 120g
122
95
96
50
 7h  22%
Užina I (188 kCal)
Puding 40g
Obrano mleko, jedna šolja, 250g
Jagode, 1 šolja, 130g
52
88
48
 10h  11%
Ručak (543 kCal)
Crni hleb, jedno parče, 50g
Supa od vrganja, jedan tanjir
Vrganji sa pirinčem, 1 porcija
Kupus, svež, 200g
Ulje, 1 kašičica
112
81
259
46
45
 13h  33%
Užina II (98 kCal) Trešnje 150g

98

 16h  6%
Večera (396 kCal)
Lazanje sa spanaćem, 1 procija
Čaj voćni, 1 čaša, 200ml
 
396
 19h  24%
Obrok pred spavanje (51 kCal)  Čaša obranog mleka 200ml 51  22h  4%
UKUPNO
  1639   100%

 

SUPA OD VRGANJA (4 tanjira)

Potrebno je: 200g svežih vrganja, nekoliko listića (10g) suvih vrganja, 1 kašičica ulja, 1 kašičica brašna, 1 vezica mladog luka, so, majoran, biber, 2 kašičice voćnog sirćeta, 2 kašike kisele pavlake.

Priprema: vrganje i krompir isecite na kockice, nalijte vodom, dodajte začine i so i kuvajte 40 minuta. Dodajte i izmrvljene komadiće suve pečurke, zbog izvanredne arome. Napravite svetlu zapršku od ulja, brašna i mladog luka. Zakuvajte čorbu, uz dodatak voćnog sirćeta. Kada je čorba gotova, služite toplu uz dodatak kisele pavlake. 

Jedan tanjir (procija) = 81 kCal 

VRGANJI SA PIRINČEM (4 tanjira)

Potrebno je: 500g svežih vrganja, 2 veze mladog luka, 100g praziluka, 200g mlade šargarepe, 200g paradajza, 10 kašika integralnog pirinča, 1 kašika ulja, so, biber, lorber, 2 čena belog luka.

Priprema: na ulju kratko prodinstajte iseckan mladi luk sa perjem i prazilukom, dodajte na deblje listove isečen vrganj koji je prethodno dobro očišćen. Dodajte šargarepu, oljušten paradajz i pirinač, nalijte vodom i dinstajte na tihoj vatri. U toku dinstanja dodajte so, lorber (1 do 2 lista), biber (po ukusu) i sitno iseckana dva čena belog luka. Kada se prodinsta, možete malo zapeći u rerni. Služite uz supu od vrganja, raženi hleb i salatu od mladog kupusa. 

Jedan tanjir (porcija) = 259 kCal 

LAZANJE SA SPANAĆEM (8 porcija)

Potrebno je: 320g testa za lazanje, 1 čaša pavlake, 120g rendanog kačkavalja. Za bešamel sos: 200ml (1 čaša) mleka, 2 kašike brašna, 30g maslaca. Nadev od spanaća i mlevenog mesa: 320g mlevenog posnog goveđeg mesa, 300g spanaća, 200g crnog luka, 4 čena belog luka, biber, so, 1 kašika ulja.

Priprema: testo za lazanje (ili široke rezance) skuvajte, ostavite u vodi dok spremate bešamel i nadev od spanaća. Spanać kratko problanširajte i ocedite. Propržite luk i meso, dodajte spanać, beli luk (sitno iseckan ili izgnječen), so i biber. Spanać dodajte pri kraju prženja. Bešamel spremite tako što ćete propržiti brašno na maslacu i kada se uprži (ne sme da porumeni), polako sipajte mleko uz stalno mešanje - da se dobije kompaktna tečna masa. U podmazan vatrostalni sud (ili tepsiju) ređajte red testa za lazanje, red nadeva od spanaća, mlevenog mesa, pavlake, rendani kačkavalj i bešamel. Po vrhu pospite rendani kačkavalj i malo pavlake.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 45 minuta. 

Jedna porcija (1/8 jela) = 396 kCal 

PETAK

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (421 kCal)
Proja 70g
Kajmak, 2 kašičice, 24g
Mladi luk, 1 veza, 100g
Rotkvice, 1 veza, 100g
Mleko, 1 šolja, 250ml
155
91
18
15
142
 7h  23%
Užina I (178 kCal)
Kupus ribanac 100g
Ulje, 1 kašičica
So, mlevena crvena paprika
Proja, 1 parče, 50g
23
45
 
110
 10h  10%
Ručak (610 kCal)
Proja 70g
Jagnjeća čorba, 1 porcija
Grašak sa jagnjetinom
Mladi krastavac 100g
Sirće, so
Mandarina 100g
155
95
308
10
 
42
 13h  35%
Užina II (65 kCal) Trešnje 100g

65

 16h  4%
Večera (418 kCal)
Palenta (kukurzna), 4 kašike, 60g
Mladi sir 80g
Kajmak, 1 kašika, 15g
Voda i so 250g
Čaj od nane, 1 šolja, 250ml
 
221
140
57
 19h  23%
Obrok pred spavanje (51 kCal)  Jedna jabuka 100g 51  22h  3%
UKUPNO    1743    100%

 

 

Kukuruzni hleb (proja)

Potrebno je: 500g kukuruznog brašna, 500ml kisele vode, 100ml (1 čaša) obične vode, 1/2 kesice praška za pecivo, 2 kašike + 2 kašičice (za podmazivanje) ulja.

Od ove količine sastojaka se dobije oko 900g - 1kg kukuruznog hleba (proje).

Priprema: masu sjedinite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na temperaturi od oko 200 stepeni. Temperatura može biti čak i veća, jer se proja teže peče od pšeničnog hleba.

100 g proje = 220 kCal 

JAGNJEĆA ČORBA (4 tanjira)

Potrebno je: 200g jagnjetine (but), 100g peršunovog korena, 100g korena celera,  100g mladea šargarepe, 30g (2 kašike) kisele pavlake, lorber, 4 kašičice peršunovog lista, 1,5l vode.           

Priprema: isecite meso na kockice, šargarepu na kolutove, a koren celera i peršuna na kockice. Nalijtie vodom, dodajte so i list lorbera. Kada je kuvano, skinite sa šporeta, pred obrok dodajte kašiku pavlake u čorbu i pospite isečenim peršunovim listom.           

Jedna porcija (tanjir), 1/4 čorbe = 95 kCal 

GRAŠAK SA JAGNJETINOM (4 tanjira)

Potrebno je: 400g mladog graška, 1 kašika ulja, 100g crnog luka, 200g paradajza, 100g šargarepe, 1 kašika brašna, mirođija, mlevena crvena paprika, so, 400g mlade nemasne jagnjetine.

Priprema: iseckajte luk, stavite na ulje, malo prodinstajte, pa dodajte parčiće jagnjetine. Dinstajte da omekša, nalijte mlakom vodom, sipajte grašak i iseckanu šargarepu. Napravite zapršku od brašna, mlevene crvene paprike i paradajza. Zapržite grašak i pustiti da se ukrčka.           

Jedna porcija (tanjir), 1/4 jela = 308 kCal 

SUBOTA

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (368 kCal)
Paradajz sok, 1 čaša, 200ml
Raženi hleb, 2 parčeta, 60g
Kuvano jaje, 1 kom., 50g
Mladi sir 50g
Maslinke, 5 kom., 20g
25
134
79
87
43
 7h  21%
Užina I (51 kCal) Jabuka, 1 kom., 100g
51
 10h  3%
Ručak (570 kCal)
Raženi hleb 60g
Čorba od peršuna, 1 tanjir
Piletina sa šparglom, 1 porcija
Krastavac salata
134
77
269
90
 13h  32%
Užina II (261 kCal)
Kuvano žito, 3 kašike, 45g
Orah, 3 jezgra, 10g
Fruktoza, 2 kašike, 10g
156
65
40
 16h  14%
Večera (463 kCal)
Pica, 1 porcija
Kiselo mleko, 1 čaša, 200g
341
122
 19h  26%
Obrok pred spavanje (67 kCal)
Šejk 100ml
Jagode 100g
30
37
 22h  4%
UKUPNO    1780    100%

 

ČORBA OD PERŠUNA (4 tanjira – porcije)

Potrebno je: 2 kašike peršuna, 2 kašike mirođije, 1 kašika ulja, 1 kašika brašna, 4 kašike kiselog mleka, 1 jaje, limunov sok, so, 1,2 l vode. 

Priprema: iseckani peršun i mirođiju prodinstajte na ulju. Dodajte so i brašno, propržite kratko, pa dodajte vodu, kuvajte još petnaestak minuta. U kipuću čorbu dodajte umućeno jaje. Kada je čorba gotova, začinite je kiselim mlekom i, po želji, sokom od limuna.                         

Jedan tanjir = 77 kCal 

SALATA OD MLADIH KRASTAVACA

Potrebno je: 100g mladih krastavaca, 100g mladog crnog luka, 1 kašičica ulja, so, jabukovo sirće.

Priprema: iseckajte mlade krastavčiće na kolutove i mladi crni luk, posolite, dodajte sirće i ulje po ukusu. 

PEČENO PILE SA ŠARGAREPOM I ŠPARGLAMA (4 porcije)

Potrebno je: 500g belog pilećeg mesa, 400g mlade šargarepe, 1 vezica mladog luka, 150g špargle (4 kom.), 3 kašike maslaca, muskatni oraščić, so, 100ml belog vina (1 čaša).

Priprema: iseckajte šargarepu na kolutove, crni luk sa perjem, posolite i propržite na maslacu. Dodajte očišćenu šparglu, nalijte belo vino i krčkajte uz dodatak vode. Narendajte malo muskatnog oraščića pri kraju, aranžirajte i služite sa belim mesom od pileta. 

Jedna porcija (1/4 jela) = 269 kCal 

KUVANO ŽITO (1 porcija)

Potrebno je: 45g pšenice belije (3 kašike), 3 jezgra oraha, 2 kašike fruktoze.

Priprema: očistite pšenicu, properite je u 2-3 vode, pa je skuvajte. Kada bude gotova (ne da se raspadne), zasladite fruktozom i dodajte iseckane orahe. 

Jedna porcija = 261 kCal 

PICA S MORTADELOM (1 porcija)

Potrebno je: 60g testa za pice (manji kolut), 1 kašika kečapa, 20g kačkavalja, 30g mortadele, 1 manji svež paradajz, prstohvat origana.

Priprema: gotovo testo za picu premažite kečapom, preko toga narendajte kačkavalj, stavite sitno iseckanu mortadelu. Preko toga stavite na kolutove isečen paradajz i u toploj pećnici zapecite na 220 stepeni, 10 do 15 minuta. Služite sa jogurtom ili kiselim mlekom. 

Jedna porcija = 341 kCal 

NEDELJA

 

OBROK  Sastav  kCal  Vreme obroka  Procenat unosa
Doručak (381 kCal)
Crni hleb, 2 tanka šnita, 60g
Paradajz, 1 manji, 100g
Mladi crni luk, 100g
Krastavac, 100g
Maslinovo ulje, 5ml
Mladi sir, 80g
Čaj od nane, 1 šolja, 250ml
134
17
35
10
45
140
 7h  21%
Užina I (278 kCal)
Sok od pomorandže 200ml
Crni hleb 60g
Kačkavalj, 2 šnita, 30g
48
134
96
 10h  15%
Ručak (555 kCal)
Sarma u listu od rena
Potaž od brokolija
Crni hleb 60g
Kiselo mleko, 1/2 čaše, 100g
343
47
134
31
 13h  30%
Užina II (174 kCal)
Šejk od banane 1/2, 50g
Mleko, 1/2 šolje, 100ml
44
130
 16h  10%
Večera (386 kCal)
Pastrmka u foliji
Zelena salata 100g
Čaj od nane, 1 šolja, 250ml
374
12
 19h  21%
Obrok pred spavanje (51 kCal)
Jedna jabuka 100g
51
 22h  3%
UKUPNO    1825    100%

 

POTAŽ OD BROKOLIJA (4 porcije – tanjira)

Potrebno je: 1 litar vode, 200g zeleni (veza), 200g brokolija, 4 kašike kisele pavlake (20% m.masti), biber, 1 kašika peršunovog lista.

Priprema: skuvajte zelen i brokoli u litru vode. Kada bude kuvano, povrće propasirajte i vratite u vodu u kojoj se kuvalo, posolite. Služite toplo, uz dodatak kisele pavlake (ko voli) i iseckanog lista peršuna po želji.                         

Jedna porcija (tanjir) = 47 kCal 

SARMA U LISTU OD RENA (4 porcije)

Potrebno je: 200g praziluka, 2 kašike ulja, 480g goveđeg posnog mlevenog mesa, 120g (8 kašika) pirinča, biber, so.

Priprema: odaberite zdrave listove mladog rena, očistite debelu srednju žilu i poparite vrućom vodom - da omekšaju. Pripremite nadev od proprženog luka i mesa u koji se doda svež pirinač i sve dobro izmeša. Nadev za sarmu posolite i dodajte biber po ukusu. Na listove sa zadnje strane stavljajte nadev, savijajte sarmice i ređajte u šerpu. Na dno šerpe stavite nekoliko liski da sarmice ne zagore, nalijte vodom i krčkajte na tihoj vatri. Služite sa kiselim mlekom i projinim ili crnim hlebom. 

Jedna porcija = 343 kCal 

PASTRMKA U FOLIJI (1 porcija)

Potrebno je: 150g (1 manja) pastrmka, 150g (1 srednji) krompira, 100g blitve, 2 čena belog luka, 2 kašičice maslinovog ulja, 1 limun.

Priprema: pastrmku očistite, malo nauljite, uvijte u foliju i pecite u rerni na 200 stepeni. Blitvu očistite, kratko izblanširajte, začinite maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i sokom od limuna (1/2 manjeg limuna). Krompir obarite i služite umesto hleba. Služite uz zelenu salatu začinjenu limunovim sokom (od preostale polovine limuna). 

Jedna porcija = 374 kCal

(Objavljeno u Hrana kao lek br. 4)

Komentari   

 
+1 #1 Vesna 10-02-2014 13:38
Evo, jedva sam nasla. Odstampaj ovo i hvala ti VELIIIKOOOOO na kafi i cokoladi jutros.
Vesna
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži